maandag 25 september 2017


‘Geestelijke’ brandstichters’

 

 

'Duitsland pas op!  Waarschuwt Die Zeit nu voor het eerst in de geschiedenis in het Duitsland van na de oorlog een partij in de aantreedt die als extreem rechts-radicaal bekend staat:de Alternative f Deutsland (AfD) die niet schroomt  het nazi- verleden te vergoelijken.

Dezer dagen lees ik de fascinerende en gelauwerde biografie over Hitler van Ian Kershaw, die al eerder indruk maakte met zijn boek De afdaling in de hel. Europa 1914-1945.

Wie deze boeken leest snapt hoe terecht de waarschuwing van Die Zeit is. Gelukkig is Duitsland nu alert, maar de sfeer in het land en in de Bondsdag wordt bedenkelijk.

Jan Bohmerman, de Duitse evenknie van Arjen Lubach, had gelijk toen hij gisteravond in Tegenlicht zei dat deze partij niet thuishoort in een democratie en in de Bondsdag. Vooral niet als lijsttrekker  Gauland een regeringslid van Turkse komaf graag in Anatolië zou willen lozen en prestaties van Duitse soldaten tijdens WO  I en II te bewonderen.

Bondspresident  Frank-Walter wees hem in krachtige bewoordingen terecht in een interview met Der Tagesspiegel. “Duitslands donkerste hoofdstuk in de geschiedenis begon toen Duitser tot niet-Duitsers werden verklaard, hun burgerrechten werden ontnemen en ze tot vertrek werden aangezet’, zei hij en voegde daaraan toe dat wie zulke taal opnieuw gebruikt, en zelfs herhaald, een ‘geestelijke’ brandstichter is.

En dan lees ik in ‘De afdaling in de hel’: Al die mensen die naar Auschwitz en andere vernietigingskampen waren gestuurd, hadden ooit een naam gehad’. De bureaucratie van de massamoord had een nummer van hen gemaakt. Voor de moordenaars waren slachtoffers anoniem. Het was een bijzonder moderne manier van moorden. Primo Levi, een Italaliaans-Joodse chemicus die door de fascistische militie werd opgepakt en in februari 1944 aan het werk werd gezet in slavenkamp Auswitz-Monowitz, herinnerde zich hoe het was om van zijn identiteit te worden beroofd. Het kwam neer op het ‘slopen van een mens.’

 

                          “We hadden de bodem bereikt. Lager kan een mens niet zinken, geen

                           menselijke toestand is ellendiger dan dit, en er valt geen te

                        bedenken. We bezitten niets meer, ze hebben onze kleren, onze

                        schoenen en zelfs ons haar afgenomen. Ze zullen zelfs onze naam

                       nog afnemen.’

 

En dat gebeurde ook. Hij moest al snel vaststellen dat hij Gevangene Nummer er 173417 was, en dat nummer werd op zijn linkerarm getatoeëerd. Zijn commentaar: ‘Dit is de hel. Vandaag de dag, in onze tijd, is dit hoe de hel eruit moet zien.’(blz. 424)

Verbijsterend dat ook in ons land dit gebagatelliseerd of ontkend wordt de gaskamers ook een verzinsel wordt genoemd.

Tijdens WO II stond de deur van de hel op een kier en tochtte het over de hele wereld.

Gaat het nu opnieuw tochten?

 

 

 

Nu er hier zo enthousiast wordt gereageerd op de zege van de AfD kan het daarom geen kwaad ook in ons land alert te blijven, want ook hier worden Nederlanders niet-Nederlanders genoemd en wordt geadviseerd een gevaarlijke man als Ahmed Marcouch niet te benoemen tot burgemeester van Arnhem. PVV-leider Wilders vond diens benoeming verschrikkelijk Niet zo gek dat tijdens zijn installatie ‘wegwezen’ werd gescandeerd.

 

We blijven alert...

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten